Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MANGA

A manga a képregény japán nyelvű általános elnevezése, Japánon kívül a japán mangák jellemző stílusában készített képregényekre használják, szűkebben csak a Japánban készültekre. AKéplkotóit mangakáknak hívják.

A kifejezés jelentése szószerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat" de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval van feltüntetve. A szó két kandzsiból, avagy kínai eredetű japán írásjegyből tevődik össze ilyeténképpen: 漫画, hiragana átírata まん(man)が(ga).

 A japán írás jobbról balra halad, a mangák is ilyen formában olvasandóak. Ez a nyugati terjesztésnél nehézségekkel járhat, mivel ez elsőre szokatlan az európai és az amerikai olvasóközönségnek. Erre egyik megoldás a lapok tükrözése, de ez olyan próblémákat okozhat mint hogy a szereplők így rossz oldalukon hordják a kardjukat, és az eredeti szerzők elképzelése is sérülhet - sokan ezért nem is járultak hozzá munkáik ilyen módosításához. Ezen okokból a mangák más nyelvű változatainak többsége eredeti formájában jelenik meg, mint Magyarországon is.

 A manga jellemző kellékei

 • Cseppecske, vagy cseppek a homloknál és halántéknál

  Kép

  zavart, értetlenséget és szkepszist jelképez (ez egyike a legszélesebb körben felismert manga-megoldásoknak).
 • Hanyattvágódás, vagy átmenetnélküli esés a földre a váratlan ostobaságokra, ironikus eseményekre adott reakció.
 • A legerőteljesebb érzelemkifejező forma a szem. Ez számtalan módon változhat, két felfelé ívelő félkör (boldogság, öröm), lefelé ívelő félkör (bánat, szomorúság, csalódottság), két apró pici fekete ponttá sűrűsödés (értetlenség, meglepettség) stb.
 • Az egyik orrlyukban lévő buborékocska azt jelzi, hogy az alany alszik.
 • A pupilla teljes eltűnése és a szem kifehéredése az önkontroll elvesztését fejezi ki. kivétel ezalól a nagy kikerekedő fehér szem, több körülvonalazással, ami ijedtséget, döbbent szóhoz nem jutást és pánikot fejez ki, legtöbbször komikus kontextusban (komolyabb hangvételű mangákban, persze képkörnyezettől függően hangsúlyosabbak a negatív érzelmek és ritkán kapnak humoros felhangot).
 • Négy, kereszt alakban elhelyezett derékszög a homlokon vagy az öklön dühöt, vagy bosszúságot fejez ki, általában a megfelelő arckifejezéssel kísérve, leggyakrabban ironikus megjegyzésekre adott válaszként.
 • Orrvérzés, erotikusan befolyásoló vagy felajzó eseményeknél
 • A kép telején vagy az arc felső részén való elsötétülés a fentről lefele haladó függőleges fekete vonalak jelezhetik a zavart, ledöbbentséget

Célcsoport szerint

 • Kodomo: (子供 – „gyerek, gyermek”) elsősorban gyerekeknek készült mangák. A történetekben gyakran központi helyet foglal el a család, illetve a kedves háziállatok. (Például: Astro Boy, Pokémon)
 • Sónen: (少年 , shounen – „fiú”) elsősorban fiúknak készült mangák. Jellegzetességük az akciódús történet, melynek főhőse egy fiú. A történetben fontos szerepet játszik a szereplők közötti erős barátság, a bajtársi helytállás, ebből adódóan szereplői gyakran harcosok vagy sportolók. A megjelenő női karakterek az átlagosnál kidolgozottabbak, sokszor már szélsőségesen jó megjelenésűek. A célcsoporttól eltekintve, sok ilyen stílusú alkotás a lányok körében is népszerű. (Például: Bleach, Naruto)
 • Sódzso: (少女 , shoujo – „lány”) elsősorban lányoknak készült mangák. Gyakori a történetekben a romantika és a dráma, de a stíluspalettája igen széles, felöleli a történelmi, a fantasy- és horrortörténeteket is. A sódzsó mangákban/animékben a férfi szereplők kidolgozottabbak az átlagosnál. (Például: Sailor Moon, Ouran High School Host Club)
 • Mahó sódzso: (魔法 少女 mahou shoujo – „mágikus lány”) a sódzso mangák egyik altípusa. A főszereplő lány mágikus képességekkel bír, jellemző rá az átalakulás, és a tipikus mahó sódzso ruházat. Tipikus ilyen alkotás a Card Captor Sakura.

ANIME

Az anime (アニメ, ejtése [anime], az „animation” szó rövidüléséből) a rajzfilm általános elnevezése Japánban, a szigetországon kívül a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve. A műfaj eredeti hazájában több korosztályt is megcéloz, és az élőszereplős filmekhez hasonlóan készülnek az idősebbek számára is például romantikus, komikus, akció- és drámaanimék.

Kifejezőeszközei

Az anime kialakította sajátságos kifejező eszközkészletét. Nem minden anime él ezekkel az effektekkel, de ha igen, akkor általában ugyanazt értik alatta:

 • Állóképek használata: a jelenet dinamizmusát, drámaiságát fokozza, akár a lassított felvétel az élőszereplős filmeken. A kép kimerevítésével az hangsúlyosabbá, jelentőségteljesebbé válik, mintegy beleég a néző emlékezetébe. (A modern amerikai filmgyártás átvenni látszik ezt a technikát, olyan sikeres filmekben is alkalmazták, mint például a Mátrix vagy a Mission: Impossible 2.)
 • Sebességvonalak: többnyire az állóképek mögött, a háttér helyén láthatók. A mozgás gyorsaságát az amerikai képregények is gyakran vonalakkal jelzik – az animében ilyenkor a háttér helyét teljesen a sebességvonalak veszik át.
 • Szemek: jó és gonosz szereplők közötti megkülönböztetésre is használják, a gonoszoknak általában keskeny szemük van.
 • Izzadtságcsepp: a vígjátékok leggyakoribb eleme. Ha valaki nagyon „lefárad”, vagy kínos helyzetbe keveredik, a feje mellett és felett jelenik meg egy hatalmas csepp. Ez többnyire társul a megfelelő fáradt, vagy döbbent arckifejezéssel, de működik háttal álló, vagy meglepetését titkolni akaró szereplővel is.
 • Super Deformed (SD) vagy másnéven Chibi: egy-egy viccesebb jelenetnél fordul elő, hogy a szereplő hirtelen átalakul saját maga kicsinyített, gyerekes formájába, és úgy beszél vagy tesz valamit. Ez az alak fokozza a komikus helyzetet, a szereplő viselkedését, tettét a külalakjára is kivetíti.
 • Egyéb gesztusok, jellemző arcok és formák: ilyen a tarkóra tett kézzel való kínos nevetgélés, vagy az idegesség esetén a homlokon megjelenő kereszt alakú, lüktető ér. Ezek általában a hagyományos japán ábrázolásból, illetve a hagyományos színjátszás gesztusai közül alakultak ki és terjedtek el. 

Csoportosítása

Az animének rengeteg műfaja létezik, a hagyományos, élőszereplős filmekhez hasonlóan: akció, kaland, gyerekmesék, romantika, dráma, középkorban játszodó vagy fantasy, sci-fi, okkult/horror

Anime (és manga) műfajok

Gyermek:

 • Kodomo: (子供 – „gyerek, gyermek”) elsősorban kisgyermekek számára készült anime vagy manga, ilyen például a Doraemon.
 • Moé: olyan anime vagy manga amiben nagyon pajkosak vagy cukik a szereplők, ilyen például a Little Snow Fairy Sugar. A moé önmagában is egy jellemző, tipikus moe karakter például egy szép, okos, de ügyetlen, szégellős, szemüveges lány, mint pl Miyuki Takara a Lucky Star-ból.

Fiú:

 • Sónen: (少年 – „fiú”), azaz elsősorban fiúk számára készített anime vagy manga, mint például a Dragon Ball Z.
 • Mecha: óriás, többnyire ember által irányított robotokat felvonultató anime vagy manga, mint például a Mobile Suit Gundam.

Lány:

 • so: (少 女 – „lány”) elsősorban lányok számára készített animék, ilyen például a Fruits Basket. Általában kifejezetten nőies témákat, problémákat vet fel a történet.
 • Mahó sódzso: (魔 法 少女 – „mágikus lány”) a sódzso alműfaja olyan történetekkel, amikben szerepet játszik egy vagy több, varázserővel felruházott lány, mint például a Sailor Moon. Ritkán, de előfordul, hogy hentai animék is használnak ilyen karaktereket.

Elegáns:

 • Bisónen: japánul 'gyönyörű fiú' olyan animék összefoglaló neve, amikben nőies, gyengéd, sármos és érzékeny alakként ábrázolják a fiúkat vagy férfiakat, például a Fushigi Yugi.
 • Bishódzsó: japánul 'gyönyörű lány', olyan animék összefoglaló neve, amikben csinos lányok szerepelnek, például a Magic Knight Rayearth.

 Az anime megjelenési formái

A legtöbb animét a következő négy kategória egyikébe lehet besorolni:

 • A egész estés filmek, amiket többnyire mozikban vetítenek, a három kategória közül a legmagasabb költségvetéssel, és a legjobb képminőséggel készülnek. Népszerű anime mozik például az Akira vagy a Chihiro szellemországban (Spirited Away), illetve a mostanában hazánkban is népszerű Páncélba zárt szellem (Ghost in the shell), és a Vándorló palota (szintén Hayao Myazaki alkotása). Vannak anime filmek amiket filmes vagy animációs fesztiválokra készítenek, ezek általában rövidebbek és alacsonyabb költségűek. Ilyen például a Winter Days vagy Osamu Tezuka Legend of the Forest c. filmje. Amatőrök is készítenek sikeres fesztivál-filmeket, leghíresebb köztük a "Hoshi no Koe" (Egy távoli csillag hangjai), amelyet Shinkai Makoto és felesége egyetlen Apple gépen készített el több évi munkával. Előfordul még, hogy tévésorozatok epizódjait összeszerkesztik egy filmmé, ez többnyire hosszabb lesz mint egy átlagos mozifilm.
 • Az anime tévésorozatok rövidebb, valamilyen rendszerességgel televízióban közvetített részekből állnak. Ezek általában rosszabb minőségűek az OVA-knál vagy a filmeknél, mert a produkciós költségek az összes epizódra szétterítve lépnek fel. Az epizódok tipikus hossza 23 perc, hogy reklámokkal együtt éppen kitöltsön egy félórás tévés időszeletet. Egy teljes évad 26 epizódból áll, de vannak fél évados, azaz 13 epizódon keresztül futó sorozatok is. Amennyiben egy sorozat nem eléggé sikeres, előfordul, hogy félbehagyják a készítését és 10 vagy 20 epizód után befejezik (például Hime-chan no ribbon, Spirale Kizuna). A legtöbb anime tévésorozatnak van főcíme (opening) és vége-főcíme (ending), ezek a nagyobb költségvetésű sorozatoknál általában évente négyszer változnak (például Hagaren). Gyakran jellemző az epizódba beszúrt rövid, humoros vagy buta jelenet is („eyecatcher”), amivel a reklámok elejét vagy végét jelzik.
 • Az OVA (Original Video Animation – kb. eredeti videoanimáció); vagy OAV (Original Animated Video) anime gyakran a televíziós minisorozatokra emlékeztet. Az OVA-k többnyire 2-20 epizódból állnak, illetve léteznek sorozaton kívüli („one-shot”) darabok, amik általában rövidebbek egy film hosszánál. Nevüket onnan kapták, hogy eredetileg videón jelentek meg; ma már a DVD a jellemző médium. Az OVA-k általában a filmhez közeli minőségűek. Többnyire összefüggő történetet mondanak el. Népszerű OVA animék például az FLCL, a Bubblegum Crisis, vagy a Tenchi Muyo!. Főcím, vége-főcím és eyecatcher néha előfordul az OVÁkban, de nem törvényszerűen.
 • Az ONA (Original Net Animation – kb. eredeti netanimáció) egy egyelőre ritkán használt rövidítés, az OVA mintájára, csak az interneten terjesztett (többnyire fizetős letöltéssel) anime. Az OVA-khoz hasonlóan magas költségvetésű ill. minőségű. Az epizódszám nem szükségszerűen alacsony. Például Ghost in the Shell – Stand Alone Complex.
 • Említést érdemel a fansub és a fandub jelenség, amely nem önálló műfaj, hanem a külföldi rajongók által végzett tevékenység, amelynek során a nyugaton kevesek által érthető japán szöveget a nyelvben járatos amatőr rajongók angol feliratozással látják el, vagy önkéntes munkában szinkronizálják. Mivel sok japán manga és anime soha nem kerül hivatalos (licencelt) formában tengerentúli kiadásra, a fansub mozgalom kényszerűségből figyelmen kívül hagyja a szerzői jogokat. A legtöbb fansub azonban tartalmaz a műbe illesztett kérést, hogy hivatalos megjelenés esetén a nézők a kereskedelmi terméket is vásárolják meg, elősegítve ezzel az anime/manga nemzetközi elterjedését.

Forrás: Wikipedia.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mup

(mup, 2021.11.03 11:22)

You can use this widget-maker to generate a bit of HTML that can be embedded in your website to easily allow customers to purchase this game on Steam. › Url: www.kongregate.comgamesNinjakiwibloons-td-5 Go Now Copy and paste the HTML below into your website to make the above widget appear Bloons Tower Defense is a popular strategy game, and the fact that the title has five versions proves it. The fifth instalment includes all the popular towers from the previous versions of the game. The game even includes new upgrades and two brand new towers. Some of the new features are super activated abilities, new Bloon types, fun new tracks with moving parts and tunnels, powerful special agent towers, etc.  https://cesargwlz986431.acidblog.net/35879099/spider-solitaire-msn-free Forty Thieves SolitaireAdvertisement Forty Thieves SolitaireAdvertisement Forty Thieves Solitaire players also enjoy: Mahjong is a traditional game established in China about 100 years ago. Classic mahjong was played with 144 mahjong tiles and four players. It is a social game that allows friends and family to get together and have fun. The online mahjong rules are simple — match identical mahjong tiles that are not covered, and free from sides. Any special tiles such as flower tiles and season tiles can be matched. You can learn more about scoring and how to play mahjong by clicking the question mark in the upper-right corner of the mahjong games. You will want to challenge yourself by matching the tiles quickly because the game is timed. Best of all: You can play mahjong online — no download needed!

mup

(mup, 2021.10.28 18:33)

Company StageDeadpooled KNOCKOUT TOURNAMENTS  Intertops players get a chance to collect thousands of free FUN tokens listed on top cryptocurrency exchanges including Binance, OKEx, HitBTC, Changelly, and BitFinex. We are a group of experienced poker players, crypto enthusiasts, businessmen and entrepreneurs who come together with an idea: "To apply crypto technology to improve the economy of the gaming industry and thus give it a total paradigm shift." https://peaceong.org/community/profile/kennyboatright/ You are using an outdated browser. Please upgrade your browser or activate Google Chrome Frame to improve your experience. This article is intended for informational purposes only. The views expressed are not and should not be construed as investment advice or recommendations. This article is not an offer, nor the solicitation of an offer, to buy or sell any of the assets or securities mentioned herein. You should not invest more than you can afford to lose, and before investing, please take into consideration your level of experience and investment objectives and seek independent financial advice if necessary.

online prescription for viagra afhdsvddassibfcbecefibramimfh

(HtbnBlugh, 2021.10.17 04:22)

viagra kawaЕ‚y <a href="https://dvigrarf.com/ ">viagra vs cialis vs levitra cost</a>

sbgfjhethtgrfshsrbhdsmomoBtjnoizen

(Snukbarf, 2021.10.17 03:50)

viagra shop in toronto <a href="https://ivigraoj.com/ ">when will viagra prices go down</a>

ebdsfegvfdsmomoBtjnoizep

(Dnrvclike, 2021.10.16 15:36)

where to buy real viagra uk <a href="https://avigraev.com/ ">cuando caduca patente viagra</a>

examples of dissertations afhdsvddassibfcbecefibravwxry

(KrbcBlugh, 2021.09.21 23:41)

thesis services <a href="https://thesistga.com/ ">research paper thesis</a>

ebdsfvfdsmomoBtjnoizeh

(Dbgvclike, 2021.09.17 13:11)

editing dissertation <a href="https://dissertationony.com/ ">dissertation methodology</a>

rthvrbdsfdsmomoBtjnoizep

(DtfclikeGtv, 2021.08.16 22:51)

how long does it take for seroquel to work <a href="https://seroquelquetiapinear.com/">seroquel dosing for sleep</a> quetiapine 50mg [url=https://seroquelquetiapinear.com/]quetiapine ir[/url] ’

sbbolrgthdsmomoBtjnoizes

(PauchHtf, 2021.08.16 15:45)

canadian pharmacy residency <a href="https://storpharmon.com/">health canada drug database</a> cvs pharmacy shop online [url=https://storpharmon.com/]official canadian pharmacy[/url] ’

tnoeadfhgfdsmomoBtjnoizel

(AmeniAsgs, 2021.08.15 14:59)

starting sertraline <a href="https://zoloftsertralinest.com/">sertraline hydrochloride 100 mg</a> sertraline long term side effects [url=https://zoloftsertralinest.com/]sertraline pronunciation[/url] ’

geeasfrbhdsmomoBtjnoizes

(barfSef, 2021.08.14 14:03)

side effects atorvastatin <a href="https://lipitoratorvastatinfg.com/">lipitor side effects</a> half life of lipitor [url=https://lipitoratorvastatinfg.com/]what does atorvastatin do[/url] ’

lisinopril ed afhdvbcbecefibraricbr

(Blughlcd, 2021.08.14 09:21)

hydrochlorothiazide alternative <a href="https://lisinoprilhydrochlorothiazidenh.com/">grapefruit juice and lisinopril</a> lisinopril 10mg [url=https://lisinoprilhydrochlorothiazidenh.com/]hydrochlorothiazide brand names[/url] ’

dfcasfcfldsmomoBtjnoizeo

(DefclikeGtv, 2021.08.12 14:36)

online drugs <a href="https://pharmpharms.com/">Persantine</a> best canadian pharmacies [url=https://pharmpharms.com/]prescription drugs from canada online[/url] ’

sbbolrgthdsmomoBtjnoizey

(PauchHtf, 2021.08.11 22:31)

pharmacy technician online college <a href="https://storpharmon.com/">reddit online pharmacy</a> canadian overnight pharmacy review [url=https://storpharmon.com/]canadian pharmacy coupon code 2017[/url] ’

gsaxhdhzvofbldsmomoBtjnoizen

(JannaAni, 2021.08.11 21:13)

canadian colleges of clinical pharmacy <a href="https://inpharmxx.com/">online pharmacy overnight shipping</a> legal drugs in canada list [url=https://inpharmxx.com/]reputable overseas online pharmacies[/url] ’

geearbhdsmomoBtjnoizeg

(barfSwa, 2021.08.11 05:16)

where can i get viagra <a href="https://onviamen.com/">viagra online prescription</a> how to tell if a man is taking viagra [url=https://onviamen.com/]chicago viagra triangle[/url] ’

overnight delivery cialis afhdbcbecefibrahhwak

(Blughloh, 2021.08.09 10:28)

cialis uk <a href="https://regcialist.com/">36 hour cialis mg</a> cialis 10 mg price [url=https://regcialist.com/]brand cialis[/url] ’

dfcasfcfldsmomoBtjnoizeh

(DefclikeGtv, 2021.08.08 23:44)

Atacand <a href="https://pharmpharms.com/">Coversyl</a> mail order pharmacy [url=https://pharmpharms.com/]Reglan[/url] ’

sbbolrgthdsmomoBtjnoizei

(PauchHtf, 2021.08.08 05:24)

pharmacy schools in canada <a href="https://storpharmon.com/">what drugs are legal in canada</a> medical mall pharmacy [url=https://storpharmon.com/]Imdur[/url] ’

gsaxhdhzvofbldsmomoBtjnoizel

(JannaAni, 2021.08.08 03:35)

pharmacy express <a href="https://inpharmxx.com/">canadian 24 hour pharmacy</a> navarro pharmacy [url=https://inpharmxx.com/]what are the best online canadian pharmacies[/url] ’


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »